top of page

Acerca de

thumbnail_111040A3-C3B6-4840-A3C2-5E588EE90D6B_edited.jpg

BSCI

BSCI, 2003 yılında Dış Ticaret BirliÄŸi (Foreign Trade Association - FTA) tarafından küresel tedarik zincirleri içinde sosyal uyumu geliÅŸtirmek, iÅŸletmelerde buna yönelik pratik ve verimli bir sistem kurulması amacı ile kurulmuÅŸtur. BSCI kısaltmasının açılımı; Business Social Compliance Initiative yani, Ä°ÅŸ Sosyal (Toplumsal) Uyumluluk GiriÅŸimi olarak açıklanmaktadır. Günümüzde bu birlik Amfori BSCI adıyla daha çok tanınmaktadır.

​

BSCI, Uluslararası Çalışma Organizasyonu’nun (International Labour Organization – ILO) iÅŸ ve iÅŸçi güvenliÄŸi standartlarını temel alır ve tedarik zincirinin sosyal performanslarının sürekli olarak iyileÅŸmesini teÅŸvik eder. Denetime girecek iÅŸletme hangi sektörde olursa olsun bu kanun ve yönetmeliklere uygun ÅŸekilde çalışma sürdürmelidir.

​

Amfori BSCI kuralları aşağıdaki gibi gruplanabilir:

​

1.           Örgütlenme ve Toplu SözleÅŸme Hakkı

2.           Adil Ücret

3.           Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi

4.           Genç Ä°ÅŸçiler Ä°çin Özel Koruma

5.           Borçların Ä°ÅŸgücü ile Ödenmesinin Önlenmesi

6.           Etik Ä°ÅŸ Davranışı

7.           Ayrımcılık Yapılmaması

8.           Ä°nsana Yakışır Çalışma Saatleri

9.           Çocuk Ä°ÅŸçiliÄŸini Önleme

10.         Güvencesiz Çalışmayı Önleme

11.         Çevrenin Korunması

 

Amfori BSCI yaklaşımında listelenen kuralların gözetilmesinin yanı sıra diÄŸer markalardan ve birliklerden farklı olarak aÅŸağıdaki konularda öne çıkmaktadır:

​

1.           Çalışanların Dahil Edilmesi ve Korunması

2.           Tedarik Zinciri Yönetimi ve Kademeli Etki

3.           Åžikâyet Mekanizması

 

2014 yılında ise; Amfori BSCI, tedarik zincirinde çevresel performansı geliÅŸtirmeye kararlı olan ÅŸirketleri desteklemek üzere Amfori BEPI Çevresel Ä°ÅŸ Performans GiriÅŸimi (Business Environmental Performance Initiative - BEPI) oluÅŸturdu. Bu yaklaşım ise aÅŸağıdaki konuları kapsamaktadır:

​

1.           Çevre Yönetim Sistemi

2.           Enerji Kullanımı, Taşınması ve Sera Gazları

3.           Su Kullanımı

4.           Atık Su

5.           Havaya Emisyonlar

6.           Atık Yönetimi

7.           Kirlilik Önleme ve Kimyasallar

8.           Büyük Olayların Önlenmesi ve Yönetimi

9.           Toprak ve Yeraltı Suyu KirliliÄŸini Önleme

10.         Arazi Kullanımı ve BiyoçeÅŸitlilik

11.         Çevresel Sorunlar

​

Amfori BSCI Denetimi

​

Amfori denetimi, iÅŸletmenin çalışmakta olduÄŸu veya çalışmayı planladığı bir marka tarafından sistem üzerine atanması ile baÅŸlar. Atanma bilgisi seçilen 3. taraf bağımsız denetim firmasına gider ve denetim firması iÅŸletme ile iletiÅŸime geçer. Amfori denetimleri genellikle 3-4 haftalık yarı haberli veya haberli 3. taraf denetimleri olarak gerçekleÅŸtirilmektedir. Bahsedilen Amfori kriterlerine ve yerel kanunlara göre iÅŸletme deÄŸerlendirilir ve tam bir denetim gerçekleÅŸtirilir. Sonucunda detaylı bir rapor ve düzeltme planı verilir. Aynı zamanda denetim sonunda iÅŸletme bir deÄŸerlendirmeye tabi olur, bu notlandırma aÅŸağıdaki gibi kategorize edilmektedir:

 

A- Seçkin

B- Ä°yi

C- Kabul Edilebilir 

D- Yetersiz

E- Kabul Edilemez

F- Sıfır Tolerans

​

Geçerlilik süreleri A ve B de 2 yıl, C‘de ise 1 yıldır. D ve E kategorileri müÅŸteri tarafından genelde kabul edilmez ve denetim tekrarı belli bir süre içinde istenir ve denetimden geçene dek marka iÅŸletmede üretimini durdurabilir. Bu iÅŸletmenin BSCI için onay alamadığı anlamını verir.

​

Amfori denetimleri Almanya baÅŸta olmak üzere, tüm Avrupa markaları tarafından istenen bir denetim türüdür. Aynı zamanda Amerikan markalar için de geçerli bir rapordur.

​

Screenshot_1.png
bottom of page