top of page

Acerca de

sLCP

SLCP (Social & Labor Convergence Program – Sosyal & İşgücü Uyum Programı), tekstil ve ayakkabı tesislerindeki çalışma standartlarının denetimini CAF’ı (Converged Assessment Framework- Birleşik Değerlendirme Çerçevesi) kullanarak kolaylaştırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için tasarlanmış bir denetimdir.

 

CAF, SLCP paydaşları tarafından geliştirilen ve tesislerdeki çalışma koşullarını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Veri toplama aracı, doğrulama metodolojisi ve kılavuz belgelerden oluşan CAF, değer yargısı veya puanlaması olmayan, yüksek kalitede ve doğrulanmış bir veri havuzu sunmaktadır. SLCP'yi imzalayan taraflar denetim yorgunluğunu azaltmak ve çalışma koşullarını iyileştirmeye yönlendirilebilecek kaynaklar sağlamak için sosyal denetim araçlarını CAF ile değiştirmeyi öngörmektedir. SLCP'nin verilerin karşılaştırmasına imkan sağlar ve iyileştirme programları için kaynak sağlar. SLCP, tedarik zincirinde şeffaflığın artırılması ile sosyal uygunluk denetimlerine duyulan ihtiyacın azaltılmasını amaçlamaktadır.

 

Sustainable Apparel Coalition (SAC), 2018'den beri Higg Facility Social and Labor Module'nin (Higg FSLM) yerine SLCP Birleşik Değerlendirme Çerçevesi'ni (CAF) kullanmaktadır. Bu, SLCP soru setlerinin güncellenmiş Higg FSLM'ye dahil edildiği ve SLCP tarafından geliştirilen doğrulama metodolojisinin artık Higg FSLM için geçerli olduğu anlamına gelmektedir.

SLCP'nin Faydaları

SLCP denetiminin başlıca faydası, doğrulanmış şirketlerin farklı kuruluşlar tarafından birden fazla kez değerlendirilmesinin gerekmemesidir. Böylece:

  • Zaman ve kaynaklar, tesislerdeki iş gücü koşullarını iyileştirmeye yönelik olarak yeniden düzenlenir. Süreklilik içeren birden çok denetim maliyetine harcanan masraflar firma içi iyileştirmelere yönlendirilebilir.

  • İş tekrarı yapmaktan kaçınılır ve şeffaflık artar.

  • Etkin bir değişiklikle sonuçlanan düzeltici önlemler uygulanır.

 

Programın 2023 yılına kadar ulaşması gereken dört özel amacı vardır:

  1. Sektörün SLCP’ye adaptasyonu: SLCP’nin 2023´e kadar yılda 25.000 doğrulanmış değerlendirme hedefi bulunmaktadır.

  2. Kaynakların verimli kullanımı: 2023 yılına kadar denetimlerde yıllık 134 milyon dolarlık tasarruf sağlama potansiyeli mevcuttur ve bunun için çeşitli iyileştirme eylemleri geliştirilebilir.

  3. Veri erişimi ve karşılaştırılabilirlik: SLCP, giyim ve ayakkabı tedarik zincirinde güvenilir, karşılaştırılabilir ve doğrulanmış sosyal veriler ve iş gücü verilerinin en önemli kaynağı olmayı hedeflemektedir.

  4. Finansal dayanıklılık: SLCP, elde edilen gelirleri, programı sürdürülebilir hale getirmek ve etkinliğini artırmak için kullanmayı amaçlamaktadır.

SLCP Değerlendirme Süreci

SLCP, belirli üye kurum ve kuruluşlardan oluşmaktadır. Bunlar imza firmalar olarak adlandırılır; SLCP imza sahipleri, SLCP’yi ilk tanıyan ve kendi firmalarında SLCP´yi uygulayarak bunun gerçekleşmesine aktif olarak katkı sağlayan şirketler ve kuruluşlardır.

 

SLCP değerlendirme süreci üç aşamadan (3 step) oluşmaktadır:

  1. Öz Değerlendirme: Tesis tarafından veya üçüncü bir tarafın yardımıyla gerçekleştirilen ortak bir değerlendirmedir. İşletmenin sosyal ve işgücü verilerini içerir. CAF’ın içerisinde bulunan veri toplama aracı kullanmaktadır.

  2. Doğrulama: Ardından veriler, SLCP onaylı doğrulayıcılar tarafından yerinde denetim yapılarak bağımsız olarak doğrulanır. Bu denetimlerin amacı öz değerlendirme sonuçlarıyla ilgili uyumsuzlukları tespit etmektir. Şu an yapılan sosyal uygunluk denetimleri mantığında düşünülebilir.

  3. Veri Paylaşımı: Doğrulanmış veriler, SLCP kullanıcılarının verileri inceleyebileceği ortak platformlar aracılığıyla paylaşılmasını sağlamaktadır.

 

Öz değerlendirme tamamlandıktan sonra 2 ay içerisinde SLCP doğrulaması gerçekleşmelidir. Her SLCP değerlendirmesi, yerinde denetim gerektiren bir doğrulama sürecidir. Doğrulamalar, SLCP tarafından doğrulayıcı (verifier) olarak onaylanmış kıdemli sosyal denetçiler tarafından gerçekleştirilir. Denetçiler, onaylı bir SLCP Doğrulayıcı Kuruluşu bünyesinde çalışıyor olmalıdır. Firmalar bu doğrulama adımını doğrulayıcı kuruluştan hizmet alarak gerçekleştirmelidir. Öz değerlendirmenin doğru doldurulması doğrulama denetimi açısından son derece önemlidir. SLCP çoğu markanın kabul ettiği bir sistem olduğundan oldukça derin, kapsamlı ve ağırdır bu sebeple SLCP firma için kolay bir süreç olmayıp gerekli özenin doğrulamanın başarılı olabilmesi için gösterilmesi gerekmektedir. SLCP sürecini ‘SLCPgateway’ den yürütmek gerekmektedir. Birçok kıstas, alan, kural ve özellikler bulunduğundan sistemin iyi anlaşılmış ve kavranmış olması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yeni oluşan sistem olan SLCP de hata yapılması veya yanlış anlaşılarak ilerlenmesi firmayı sağlıklı bir doğrulamaya götürmeyecektir.

 

SLCP’yi kabul eden markalar; SLCP'yi kabul ederek dahil olan markaların listesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız. Liste aynı zamanda ilgili markanın hangi aşamaları( Step 1 - Step 2 - Step 3) kabul ettiğini de göstermektedir.

https://slconvergence.org/slcp-data-acceptance#acceptancelist

bottom of page